Vorige

Medisch secretaresse 1

DE FUNCTIE MEDISCH SECRETARESSE

Als medisch secretaresse ben je meestal werkzaam in de gezondheidszorg en in aan gezondheidszorg verwante instellingen. Dit kunnen ziekenhuizen, huisartsenpraktijken, revalidatiecentra en andere medische organisaties zijn.

Ben jij ordelijk en systematisch? Integer en betrouwbaar? Ga je graag met mensen om? Wanneer je interesse hebt in een secretariële functie binnen de gezondheidszorg, dan is deze opleiding onmisbaar voor jou! Je leert de kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor deze functie tijdens deze opleiding goed beheersen.

Om je nog verder te specialiseren kun je nadat je via Examenbureau LSSO  je diploma Medisch secretaresse 1  hebt behaald de opleiding Medisch secretaresse 2 bij De Kantooropleider gaan volgen. Ook kun je ervoor kiezen een aantal losse cursussen te volgen zoals Medische correspondentie en dictafonie en/of Omgangskunde.

De inhoud van de training Medisch secretaresse 1

Vooropleiding

Voor de opleiding Medisch Secretaresse 1 is een vooropleiding op MAVO- of VMBO-niveau (minimaal) aan te bevelen.

Als je het LSSO-diploma Office Assistant (voorheen Secretaresse) hebt behaald, hoef je de 4 algemene cursussen niet meer te volgen, maar alleen nog maar de 3 medische!

Als je het LSSO-diploma Administratief medewerker hebt behaald, hoef je 2 van de 4 algemene cursussen niet meer te volgen.

Niveau van de opleiding Medisch secretaresse 1

Het niveau van deze opleiding is te vergelijken met MBO, niveau 4.

Programma

De opleiding bestaat uit de volgende cursussen:

 1. Toetsenbordvaardigheid »
 2. Zakelijk Nederlands »
 3. Tekstverwerken »
 4. Notuleren »
 5. Medische administratie »
 6. Medische terminologie »
 7. Anatomie en fysiologie »

De eerste 4 cursussen leiden op voor algemene secretariële vaardigheden. Bij de cursussen 5 t/m 7 ben je bezig met medische specialisatie.

Geadviseerde studieduur / geadviseerde studievolgorde

Bij het volgen van de gehele opleiding raden we je aan bij cursus 1 t/m 6 twee cursussen naast elkaar te volgen, want dit biedt de meeste kans op succes. De bestudeerde stof kan niet alleen bezinken, maar je hebt ook wat afwisseling. Natuurlijk kun je ook alle cursussen achter elkaar volgen, als je er per week minder tijd aan kunt besteden!

 1. Cursus 1 en 2: circa 10 weken per twee cursussen. De studiebelasting is ongeveer 10 klokuren per week.
 2. Cursus 3 en 5: circa 12 weken per twee cursussen. De studiebelasting is ongeveer 10 klokuren per week.
 3. Cursus 4 en 6: circa 12 weken per twee cursussen. De studiebelasting is ongeveer 12 klokuren per week.
 4. Cursus 7: We raden je aan voor deze cursus circa 10 weken in te plannen. De studiebelasting is ongeveer 12 klokuren per week. Deze cursus kun je pas volgen als je over een redelijke kennis van medische terminologie beschikt.

De totale opleiding Medisch secretaresse 1 kan je dus in ongeveer 44 weken afronden. Natuurlijk mag je de studieduur naar wens aanpassen, afhankelijk van de tijd die je beschikbaar hebt.

Examen / certificaten / diploma

Deze opleiding bestaat uit 7 cursussen. Een cursus kan ook los worden gevolgd. Elke cursus kun je afsluiten met een landelijk erkend LSSO-examen dat via de exameninstantie Examenbureau LSSO wordt afgenomen in één van de examencentra van dit examenbureau.

Bij voldoende resultaat verstrekt Examenbureau LSSO een certificaat. Als je de totale opleiding volgt en je aan het einde van de opleiding voldoet aan de slagingsregels, ontvang je het LSSO-diploma Medisch Secretaresse 1.

Wil je informatie over de examens (examendata en –locaties, examengeld en aanmelding), dan tref je die aan op www.examenbureaulsso.nl.

Vrijstellingen

Heb je al een voldoende vooropleiding, dan kun je voor bepaalde cursussen een vrijstelling krijgen.

Een vrijstelling vraag je aan bij Examenbureau LSSO. De procedure en het aanvraagformulier vind je op www.examenbureaulsso.nl/vrijstellingen/.

Heb je vrijstelling(en) gekregen, dan wordt de prijs van de cursus(sen) waarvoor je vrijstelling hebt ontvangen in mindering gebracht op de totale opleidingsprijs.

Doorstroommogelijkheden

Een logisch vervolg is de opleiding Medisch secretaresse 2. Tijdens deze opleiding wordt niet alleen je kennis van de branche gezondheidszorg, maar ook de medische aspecten daarvan en het professioneel werken daarin uitgebreid.

Wil je jezelf niet verder specialiseren in de gezondheidszorg, dan is een vervolg met onze opleiding Managementassistent een goede combinatie.