Vorige

Office Assistant (voorheen Secretaresse)

DE FUNCTIE

Elk bedrijf heeft “helpende handjes” nodig. Onmisbare ondersteuners van afdelingen, directies en projectgroepen, die zelfstandig allerlei werk uitvoeren.

Deze ondersteuners werken in functies als o.a. personal assistant, secretaresse, projectassistent en beleidsondersteuner.

Voor hen heeft CLC Apeldoorn de opleiding Office Assistant (voorheen de secretaresse opleiding).

Van de office assistant wordt verwacht dat hij/zij alle voorkomende uitvoerende werkzaamheden kan verrichten. Denk daarbij onder anderen aan correspondentie, notuleren, ontvangst van bezoekers, gegevensbeheer en agendabeheer. Het is een veelzijdige baan met veel verantwoordelijkheden.

Is afwisselend werk iets voor jou? Ben je een zelfstandige, flexibele regelaar en hou je van omgaan met mensen? Voel je dan welkom bij de opleiding Office Assistant van CLC Apeldoorn!

Vooropleiding

De opleiding Office Assistant (voorheen Secretaresse) van CLC Apeldoorn bestaat uit 8 cursussen. Voor de cursussen Zakelijk Nederlands, Zakelijk Engels en Notuleren adviseren wij minimaal VMBO/ MAVO niveau. Voor de overige cursussen is geen vooropleiding vereist.

Als je het diploma Telefonist/Receptionist of Administratief medewerker al hebt behaald via Examenbureau LSSO, heb je al 2, resp. 4 certificaten behaald van de opleiding Office Assistant.

Let op: voor computer gerelateerde cursussen geldt een beperkte geldigheidsduur van de certificaten. Je kunt dit zien in het Examenreglement van Examenbureau LSSO, hoofdstuk 4.8.

De inhoud van de training Office Assistant (voorheen Secretaresse)

De opleiding bestaat uit de volgende 8 cursussen:

 1. Toetsenbordvaardigheid »
 2. Zakelijk Nederlands »
 3. Rekenvaardigheid »
 4. Spreadsheet »
 5. Tekstverwerken »
 6. Notuleren »
 7. Kantoorpraktijk »
 8. Zakelijk Engels »

Het is ook mogelijk om je in te schrijven voor één of enkele losse cursussen.

Geadviseerde studieduur

8 tot 10 weken per twee cursussen. Bij het volgen van de gehele opleiding raden we je aan 2 cursussen naast elkaar te volgen, dit biedt de meeste kans op succes. De bestudeerde stof kan niet alleen bezinken, maar je hebt ook wat afwisseling.

De studiebelasting is dan 9 tot 11 klokuren per week.

Je kunt de totale opleiding dus in 32 tot 40 weken afronden. Natuurlijk mag je de studieduur naar wens aanpassen, afhankelijk van de tijd waarover je beschikt.

Geadviseerde studievolgorde

 1. Toetsenbordvaardigheid en Zakelijk Nederlands.
 2. Rekenvaardigheid en Spreadsheet.
 3. Tekstverwerken en Notuleren.
 4. Kantoorpraktijk en Zakelijk Engels.

Examen / certificaten / diploma

Deze opleiding bestaat uit 8 cursussen. Een cursus kan ook los worden gevolgd. Elke cursus kun je afsluiten met een landelijk erkend LSSO-examen dat via de exameninstantie Examenbureau LSSO wordt afgenomen in één van de examencentra van dit examenbureau.

Bij voldoende resultaat verstrekt Examenbureau LSSO een certificaat. Als je de totale opleiding volgt en je aan het einde van de opleiding voldoet aan de slagingsregels, dan ontvang je het LSSO-diploma Office Assistant.

Informatie over de examens (examendata en –locaties, examengeld en aanmelding) tref je aan op www.examenbureaulsso.nl.

Vrijstellingen

Heb je al een voldoende vooropleiding, dan kun je voor bepaalde cursussen een vrijstelling krijgen.

Een vrijstelling vraag je aan bij Examenbureau LSSO. De procedure en het aanvraagformulier vind je op www.examenbureaulsso.nl/vrijstellingen/.

Heb je vrijstelling(en) gekregen, dan wordt de prijs van de cursus(sen) waarvoor je vrijstelling hebt ontvangen in mindering gebracht op de totale opleidingsprijs.

Doorstroommogelijkheden

Als je de opleiding Office Assistant met succes hebt afgerond, kun je doorstromen naar de volgende CLC Apeldoorn -vakopleidingen:

 • Managementassistent
 • Medisch secretaresse 1
 • Juridisch secretaresse
 • Financieel administratief medewerker
 • Commercieel administratief medewerker