Vorige

Technische commercieel medewerker

DE FUNCTIE

Je beschikt over een technische vooropleiding, maar wilt wat breder inzetbaar zijn. Technici zijn heel gewild in diverse commerciële/administratieve functies.

Een  voorbeeld is verkoopmedewerker, waarbij je alle technische ins en outs van het product beheerst en zo de klant beter kunt voorlichten. Ook adviseer je klanten over producten, prijzen, systemen, levertijden en de voorraadstatus. Daarnaast werk je veel samen met de buitendienst, je maakt offertes, je voert de orders in en onderhoud contact met je klanten over de status van hun opdracht. Het is dus een combinatie van commercie en techniek.

DE LESSEN

De opleiding Technisch-commercieel verkoopmedewerker van CLC Apeldoorn bestaat uit acht cursussen. Je gebruikt bij al die cursussen een lesboek.

Bij ieder onderwerp in een cursus dat extra uitleg nodig heeft zie je een instructiefilm. Daarin geeft jouw digitale docent je echt les.

Bij ons op locatie krijg je begeleiding van de docent! Daarna volgen vragen en/of opdrachten met uitwerkingen. Je kunt dus zien of je alles goed hebt geleerd en begrepen.

De inhoud van de training Technische commercieel medewerker

Vooropleiding

Voor de opleiding Technisch-commercieel verkoopmedewerker is een technische vooropleiding vereist.

Niveau van de opleiding Technisch-commercieel verkoopmedewerker

Het niveau van deze opleiding is te vergelijken met MBO, niveau 3.

Programma

De opleiding Technisch-commercieel verkoopmedewerker bestaat uit 8 cursussen:

 1. Telefoneren »
 2. Toetsenbordvaardigheid »
 3. Tekstverwerken (Word) »
 4. Rekenvaardigheid »
 5. Spreadsheet »
 6. Commerciële administratie »
 7. Klantcontacten »
 8. Marketing »

Het is ook mogelijk om je in te schrijven voor één of enkele losse cursussen.

Geadviseerde studieduur

8 tot 10 weken per twee cursussen. Bij het volgen van de gehele opleiding raden we je aan 2 cursussen naast elkaar te volgen, dit biedt de meeste kans op succes. De bestudeerde stof kan niet alleen bezinken, maar je hebt ook wat afwisseling.

De studiebelasting is dan 9 tot 11 klokuren per week. De totale opleiding kan dus in 32 tot 40 weken worden afgerond. Natuurlijk kun je de studieduur naar wens aanpassen, afhankelijk van de tijd die je beschikbaar hebt.

Geadviseerde studievolgorde

 1. Telefoneren en Spreadsheet (Excel).
 2. Toetsenbordvaardigheid en Commerciële administratie.
 3. Tekstverwerken (Word) en Klantcontacten.
 4. Rekenvaardigheid en Marketing.

Examen / certificaten / diploma

Deze opleiding bestaat uit 8 cursussen. Een cursus kan ook los worden gevolgd. Elke cursus kun je afsluiten met een landelijk erkend LSSO-examen dat via de exameninstantie Examenbureau LSSO wordt afgenomen in één van de examencentra van dit examenbureau.

Bij voldoende resultaat verstrekt Examenbureau LSSO een certificaat. Als je de totale opleiding volgt en je aan het einde van de opleiding voldoet aan de slagingsregels, ontvang je het LSSO-diploma Technisch-commercieel verkoopmedewerker.

Informatie over de examens (examendata en –locaties, examengeld en aanmelding) tref je aan op www.examenbureaulsso.nl.

Vrijstellingen

Heb je al een voldoende vooropleiding, dan kun je voor bepaalde cursussen een vrijstelling krijgen.

Een vrijstelling vraag je aan bij Examenbureau LSSO. De procedure en het aanvraagformulier vind je op www.examenbureaulsso.nl/vrijstellingen/.

Heb je vrijstelling(en) gekregen, dan wordt de prijs van de cursus(sen) waarvoor je vrijstelling hebt ontvangen in mindering gebracht op de totale opleidingsprijs.